Novosti

Radio postaja „Radio 1“ (Radio postaja Nedelišće) svaki treći utorak u mjesecu poslije 10:00 sati od rujna do prosinca i od siječnja do lipnja emitira emisiju s temama važnim za slijepe osobe i zainteresiranu javnost.

gradonacelnicaMeđunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. listopada.
Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.
Bijeli je štap od iznimne važnosti za slijepe osobe, jer sve ostalo što je izvan dosega toga štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu koja ne vidi, stoga je neophodno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba.
I ove godine, diljem Hrvatske, obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem unapređenja kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.
Uoči tog važnog dana, održan je službeni prijem kod gradonačelnice grada Čakovca, Ljerke Cividini. U ime Udruge slijepih, predsjednica udruge Marija Ciglar, ukazala je na značaj ovog dana te problematiku vezanu uz svakodnevni život i potrebe slijepih osoba s područja Međimurske županije.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

lanstvo2021Udruga slijepih Međimurske županije danas broji 154 člana, s područja cijele Međimurske županije sa sjedištem Udruge u Čakovcu, na adresi Kralja Tomislava 34.
Današnji je datum Udruzi od velikog značaja jer se 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Tom prigodom osvrnula bih se strateške prioritete, odnosno probleme, slijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Osobito se to odnosi na donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom, pružanje usluge videćeg pratitelja te mobilnost slijepih osoba.
Predstavnici vlasti već čitav niz godina ponavljaju obećanja o donošenju dugo očekivanog Zakona o inkluzivnom dodatku, ali do danas nisu ostvareni značajniji pomaci. Zbog velikog značaja ovog zakona za slijepe osobe ističemo zabrinutost uslijed višegodišnjeg rada na njegovim prijedlozima te više puta ponavljanih obećanja predstavnika ministarstva o upućivanju konačnih prijedloga u proceduru donošenja. S obzirom da je donošenje tog zakona ključno za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstven život osoba s invaliditetom, nužna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku. Takav bi zakon regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života uzrokovane invaliditetom i koja bi omogućila njihovo ravnopravno uključivanje u život zajednice. Iako su učinjeni određeni pomaci kroz rad radnih skupina, mnogi važni dionici još nisu dovoljno osviješteni o svrsi ove naknade za koju nikako ne smije postojati cenzus jer time ona gubi svoj smisao izjednačavanja mogućnosti, već se ona treba gledati isključivo kao kompenzacijski dodatak zbog postojećeg invaliditeta.

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
e-mail: usm@usm.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Petak: 7 – 15 sati; 

Pauza: 10:30 - 11:00 sati              

Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps