Novosti

knjizevni2222222Udruga provodi brojne aktivnosti kako bi pružila podršku slijepim osobama i osposobila ih za kvalitetniji život.
Jedna od takvih aktivnosti je motivacija na čitanje zvučnih knjiga.
Ona se ostvaruje kroz: nabavku zvučnog materijala i snimanje zvučne literature, pomoć u korištenju e-knjižnice za slijepe, plaćanje članarine u Hrvatskoj knjižnici za slijepe te za časopis HSS Info za članove Upravnog odbora Udruge.
Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec osigurava članovima Udruge besplatnu članarinu.
Također su se uključili u književni klub koji jednom mjesečno održava volonterka Sanja Herman Siladi, a na kojem imaju prilike raspravljati o odabranim knjigama.

Kako bi sve ovo bilo moguće, Udruzi Grad Čakovec preko projekta „Kulturna inkluzija“ omogućuje plaćanje članarine u HKS, a ostale aktivnosti provode se preko programa „Osjetimo život“, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

knjizevniweb1U petak, 9. travnja 2021. održan je drugi ovogodišnji susret književnog kluba Udruge koji je dio programa „Osjetimo život“, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
 
U središtu rasprave bio je epistolarni roman Tajna njegovoga kraljevstva, finskog autora Mike Waltarija. Roman o Rimljaninu Marku Mecentiju, koji se našao usred burnih zbivanja u Jeruzalemu za vrijeme Isusova raspeća, prigodno je pratio članove u korizmenoj pripravi za Uskrs. Članovi su tijekom rasprave izrazili svoje mišljenje o djelu, Waltarijevu načinu karakteriziranja biblijskih, povijesnih i fiktivnih likova te odnosu židovskoga i rimskoga kulturnog kruga u Jeruzalemu, a roman su ocijenili visokom ocjenom. 
Za sljedeći susret književnog kluba odabrana je knjiga Kad svijeće dogore, mađarskog autora Sándora Máraia.
 
Susretu je prisustvovalo četvero članova, a raspravu je moderirala volonterka Sanja Herman Siladi.
 

Udruga slijepih Međimurske županije ponovo je okupila svoje članove u zanimljivoj aktivnosti.
Ovoga je puta riječ o posjeti kulturnoj ustanovi, Muzeju Međimurja Čakovec, gdje je održana radionica lončarstva u prijepodnevnom terminu 25. ožujka 2021.
Slijepi i slabovidni članovi Udruge imali su priliku modelirati glinom na tradicijski način – koristeći se lončarskim kolom.
Ista se tehnika stvaranja vrijednih i uporabnih glinenih predmeta na području Međimurja koristi već 250 godina, te je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.
Članovi Udruge slijepih Međimurske županije na ovaj su način, praktičnom primjenom, doživjeli jedan aspekt kulturne baštine i oslobodili vlastiti umjetnički duh.

Aktivnost je omogućena zahvaljujući trogodišnjem programu "Osjetimo život", kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike .

                                         lonci lonci2 lonci3

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
e-mail: usm@usm.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - Petak: 7 – 15 sati; 

Pauza: 10:30 - 11:00 sati              

Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps