Novosti

Udruga od 01.01.2019. do 31.12.2019. godine provodi projekt "Svjetlija budućnost", koji financira Međimurska županija.

Kao jednu od aktivnosti projekta, 02.09.2019. godine proveli smo „razvoj programa“ tijekom kojeg se analizirala dotadašnja provedba projekta, planirale daljnje aktivnosti te se definirao okvir daljnjeg djelovanja projekta u budućem razdoblju, a rezultati će se osim u ovom projektu, koristiti i u budućem planiranju aktivnosti i projekata Udruge.

Udruga od 01.01.2019. do 31.12.2019. godine provodi projekt "Svjetlija budućnost", koji financira Međimurska županija.

Kao jednu od aktivnosti projekta, 02.09.2019. godine proveli smo „razvoj programa“ tijekom kojeg se analizirala dotadašnja provedba projekta, planirale daljnje aktivnosti te se definirao okvir daljnjeg djelovanja projekta u budućem razdoblju, a rezultati će se osim u ovom projektu, koristiti i u budućem planiranju aktivnosti i projekata Udruge.

svijetlijabuducnost

  

received 686525348518249U četvrtak, 5. rujna 2019. godine članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili su u Mariju Bistricu. Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključivanja u aktivniji i kvalitetniji život. Hodočašće je jedna od aktivnosti projekta „Zajedno za bolje društvo“ koji financiraju gradovi i općine Međimurske županije. Sa članovima Udruge na hodočasničkom putu bio je i vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji je obogatio duhovni susret pripremajući i duhovno vodeći sve putnike koji su hodočastili u poznato hrvatsko nacionalno svetište. Veselo je bilo već u autobusu uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu krunice svjetla i razmišljanja o Blaženoj Djevici Mariji koja nas poziva da s radošću slijedimo Gospodina. Dolaskom u Mariju Bistricu krenuli smo na križni put koji je vlč. Šardi također predvodio.

Razmatrajući postaje Kristova puta, otkrili smo kako svatko na križnom putu ima svoju ulogu. Netko je u ulozi Šimuna Cirenca, netko u ulozi Veronike, a ima i promatrača okupljenih u molitvi, a svi smo uz Isusa s istim ciljem – da osjetimo kako je Bog dobar i milostiv kao i Bogorodica Marija koja neće nikoga napustiti, a isto tako spoznajemo da nakon pada dolazi dizanje i nakon tame smrti svjetlo uskrsnuća i vječnog života. Nakon križnog puta bila je prilika za svetu ispovijed, a zatim je slijedila misa koju je predvodio preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija koji je pročitao Božju riječ. Misnom su slavlju uz članove Udruge slijepih Međimurske županije nazočili i hodočasnici Doma za starije i nemoćne osobe iz Varaždina. U svojoj homiliji preč. Matošević govorio je o Šimunu Petru koji je u Evanđelju po Luki poslušao Isusa bacivši mreže za ribolov i tada je s ostalim ribarima osjetio kako je Gospodin uz njega pošto su ulovili mnogo riba, toliko da su im se mreže razdirale.

received 693578901122256Predvoditelj euharistijskog slavlja istaknuo je da ne treba strahovati kad nas Bog poziva, već taj poziv valja prihvatiti, uostalom, i sam Isus rekao je Petru da se ne boji, koliko god bio griješan i ponekad posumnjao u svom životu. Bez Gospodina na svom moru nećemo postići ništa kao što ni ribari prethodno nisu ništa ulovili, a kad dopustimo Bogu da nas vodi, osjetimo mnoga čuda poput Šimuna Petra koji je shvatio kako je ribolov drugačiji kad mu je pristupio dopustivši da ga Gospodin usmjeri. Na kraju mise pjesnik Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, pročitao je svoju pjesmu „Molitva nebeskoj majci“. Hodočašće je svima bilo putokaz kako što hrabrije slijediti Gospodina i zahvala Majci Božjoj na svemu dobrom što imamo. Svetište Majke Božje Bistričke napustili smo radosni zbog lijepih trenutaka, a vlč. Šardi blagoslovio je sve putnike i nabožne predmete i najavio nove duhovne aktivnosti koje slijede. Susret je nastavljen svečanim ručkom i druženjem u čakovečkom restoranu Braco, a članovi Udruge zahvalili su Udruzi slijepih Međimurske županije i  vlč. Šardiju na svemu, osobito na lijepim riječima i vođenju duhovnog susreta čime je uljepšao dan i obogatio život svim hodočasnicima. Hodočašće u Mariju Bistricu svima će ostati u lijepom i nezaboravnom sjećanju.

Danijel Kralj

 

IMG 13224c2192db8239d811f988726bddad VJa sam Marija Hack i aktivna sam članica Udruge slijepih Međimurske županije. Mišljenja sam  da naša Udruga u Međimurju ima smisla i otvorena je za sve prijedloge kojima može pomoći u svakome životu naše populacije. Isto tako imamo sreću da je videća pratiteljica izuzetno predana svom poslu iako je izložena mnogobrojnim psihičkim i fizičkim izazovima. Zahvaljujući videčoj pratiteljici ja danas mogu do svog pedikera, frizerke, lječnika, bolnice i trgovačkih centara, a ono što je posebno lijepo je prisustvovanje na kazališnim  predstavama, koncertima i književnim večerima. Jako je važno znati da imaš koga nazvati ako imaš problem koji nemožeš samostalno riješiti ni u krugu obitelji s obzirom na njihove svakodnevne obveze. To nam stvara jednu psihološku mirnoću. Željela bih da se broj videćih pratitelja poveća, željela bih bolje valoriziranje rada videćih pratitelja i njihovo bolje nagrađivanje. Od svega srca zahvaljujem predsjednici Udruge Mariji Ciglar koja sudjeluje u svemu što se zbiva sa slijepima i trudi se da sa svojim timom svakome od nas omogući ostvarenje potreba. To nije lako jer je različitost među slijepim osobama velika i zahtijeva isključivo individualne pristupe. Hvala svima koji rade za nas i želim im da u privatnom životu nikada ne trerbaju tuđu asistenciju. Videći pratitelj osiguran je iz projekta "Izazovnije" koji je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Udruga slijepih Međimurske županije

Adresa: Kralja Tomislava 34, 40000 Čakovec
OIB: 32415476565
MB: 03110940
Telefon: (040) 311-955 ; (040) 310-212
Mobitel: 091 639 0005 ; 091 794 7355
Radno vrijeme:
Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: 7 – 15 sati;               
Srijeda: 7 – 14 sati
Broj Računa: HR23 23400091116013915 (Privredna banka Zagreb)

google maps