Aktivnosti u siječnju i veljači

Najbolje i najljepše stvari na svijetu ne mogu se vidjeti niti dodirnuti, one se osjećaju srcem.
Hellen Keller

Redovni financijeri

picture picture

Donatori

picture picture
picture

Protekla dva mjeseca, kroz provedbu brojnih projekata i programa, organizirali smo pregršt aktivnosti za svoje članove.

Od ove godine provode se mjesečni susreti sa svećenikom, Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. 25.01. tema susreta bila je „logoterapija“, a 22.02.2019. „sloboda, odgovornost i savjest“.

Preko programa „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pružaju se socijalne usluge te organiziraju aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe.

28.01.2019. provedena je kreativna radionica na kojoj su članovi učili izrađivati mirisne soli za kupanje. Radionicu je vodila volonterka Dina Horvat iz Dininog kutka.Svaki mjesec volonterka Marijana Vidović održava tečaj vrtlarstva. Tako je 29.01.2019. održano edukativno predavanje o hortikulturi i održavanju travnjaka.

11.02.2019. održan je tečaj domaćinstva na kojem su članice učile kuhati autohtona međimurska jela kako bi se zadržalo znanje za buduće generacije, a također ova kuhinja je i izrazito jeftina.

Od 14.02.2019. počeo se održavati tečaj plesa na kojem članovi uče standardne plesove.15.02.2019. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije održao je savjetovanje o pravilnoj prehrani i mjerenje vrijednosti.19.02.2019. održao se književni klub, a članovima administrativni djelatnik redovito snima zvučne knjige.27.02.2019. psihologinja iz Centra za socijalnu skrb, podružnica Obiteljski centar, održala je grupnu radionicu o psihološkim aspektima rehabilitacije s temom „Kako emocije utječu na osobnu funkcionalnost“.

Preko projekta „Svjetlija budućnost“, koji financira Međimurska županija, članovi odlaze u teretanu. U siječnju je za svakoga izrađen individualni program vježbanja, a od veljače su započeli s vježbanjem na koje odlaze jednom tjedno.

Preko projekta „Korak naprijed“, koji financiraju Općine i Gradovi s područja Međimurske županije, organiziraju se posjete članovima kako bi ih se informiralo o promjenama, pravima i mogućnostima za slijepe osobe.

Za slijepu djecu redovito se organiziraju: tečaj stranog jezika i informatike, glazbena škola (sviranje i pjevanje), vježbanje u teretani i plivanje te ih se motivira na čitanje. Osim ovih redovnih aktivnosti, koje se provode preko programa „Rekrea(k)tiva“, Eko Međimurje preko projekta „Trening samostalnosti“ financira tečaj plivanja uz trenericu, a u siječnju je Gradska tržnica d.o.o., Varaždin, omogućila besplatno klizanje za djecu te je 22.01.2019. održana grupa podrške za roditelje slijepe djece.Na sjednici Skupštine udruge, koja se održala 26.02.2019., sumirao se rad Udruge u 2018. godini, usvojeno je godišnje, financijsko i revizijsko izvješće te je članstvo informirano o tiflotehničkim pomagalima. Ova aktivnost financirana je preko projekta „Korak naprijed“.Prijevoz i pratnja videćih pratiteljica na sve navedene aktivnosti omogućene su projektima „Vodi, pohodi!“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te „Izazov“, koji financira Europski socijalni fond.