Projekt "Izazov" nakon godinu dana

Najbolje i najljepše stvari na svijetu ne mogu se vidjeti niti dodirnuti, one se osjećaju srcem.
Hellen Keller

Redovni financijeri

picture picture

Donatori

picture picture
picture

Tijekom godine dana videće pratiteljice pružile 563 usluge našim korisnicima.

U svibnju prošle godine započeli smo s provedbom projekta “Izazov” koji za cilj ima osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama. Usluga im omogućuje veću samostalnost, unaprijeđuje kvalitetu života i na taj način povećava njihovu socijalnu uključenost pri obavljanju svakodnevnih poslova i korištenju slobodnog vremena.

Nakon prvih godinu dana vrijeme je da se osvrnemo i pogledamo rezultate. Tijekom prva tri mjeseca provedbe projekta obučili smo i zaposlili videću pratiteljicu Silviju Fic koja je odmah po završetku edukacije započela s pružanjem usluga našim korisnicima/ama i članovima/icama. Silviju je u kolovozu 2017. zamijenila Doris Čulinović.

Tijekom 12 mjeseci 20 članova i članica Udruge slijepih Međimurske županije (40% žena, 60% muškaraca) koristili je čak 563 različitih usluga videće pratiteljice! Odnosno, tijekom godine su u prosjeku korištene 47 različitih usluga mjesečno. Članice su koristile uslugu 336 puta (60%), a članovi 227 puta (40%). Četvero korisnika/ica usluge koristi redovito (svaki mjesec i više puta mjesečno), 7 korisnika/ica uglavnom redovito (maksimalno 1-3 mjeseca u godinu dana nisu koristili uslugu), dok ostali/e umjereno koriste uslugu (samo jedan korisnik koristio je uslugu 3 puta u godinu dana). Čak jedna petina (20%) korisnika/ica usluge koristi jednom ili više puta tjedno. Najveći broj usluga pružen je tijekom posljednjih 6 mjeseci, a najviše u studenom 2017. i veljači te travnju 2018. godine.

Usluge koje naši/e korisnici/e najviše trebaju i koriste je prijevoz, pomoć u kupovini, pomoć na edukacijskim aktivnostima udruge, pomoć pri odlasku liječniku - 75% svih pruženih usluga. Od ostalih usluga, korisnici/ice koriste pomoć na društveno-kulturnim događanjima, u sportskim aktivnostima, pomoći u kući i slično.

Korisnici/e su izrazito zadovoljni znanjem, iskustvom i dostupnošću pratiteljice, kao i kvalitetu komunikaciju s koordinatoricom i organizaciju same usluge. Komunikaciju dostupnost pratiteljice u dosadašnjem razdoblju korisnici/e ocjenjuju vrlo visokom, prosječnom ocjenom 4,75. Pratiteljica Doris o tome kaže: “Zaista mi je veliko zadovoljstvo raditi sa njima, odnosno biti tu za njih, pružiti im potrebnu pomoć kada zatrebaju, Tijekom ovih nekoliko mjeseci upoznavali smo se i prilagođavali jedni drugima i na tom putu proveli mnogo lijepih zajedničkih trenutaka koje ću pamtiti ja, a nadam se i osobe kojima pomažem.”

"Usluga videćeg pratitelja jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Udruge slijepih Međimurske županije. Najveći rezultat svih naših aktivnosti i napora je doprinos samostalnosti slijepih osoba, a pružanje usluge videćeg pratitelja je prvi korak prema tome” - naglasila je nakon prvog kvartala provedbe projekta predsjednica udruga Marija Ciglar, te dodaje - “Drago nam je da su korisnici zadovoljni, no svjesni smo da uvijek ima prostora za unaprijeđenje usluge i trudit ćemo se u budućnosti uložiti dodatne napore kako bismo im pomogli u ostvarivanju svakodnevnih potreba”.

Projekt “Izazov” traje do svibnja 2019., a sufinancira ga Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.