20191028 09155722222555Ella Prebeg ove godine prvi put radi kao pomoćnica u nastavi.

Svoje iskustvo opisala je sljedećim riječima:

„Oduvijek radim s ljudima i zasad nisam imala prevelikih poteškoća u komunikaciji sa njima. Prije nepuna dva mjeseca tražila sam posao i naišla na oglas „Traži se pomoćnik u nastavi“. Nad glavom mi je bilo sto pitanja, „tko je to zapravo? što se sve radi? kako?„. Nisam se dugo dvoumila jer zaista mi je bio potreban posao i pristala sam. Dodijeljen mi je jedan prvašić koji ima poteškoće sa vidom. Isprva, strah od nepoznatog, rad s ljudima, ali i rad s djecom... Meni osobno je bilo najvažnije da dijete shvati da sam ja ovdje izričito zbog njega samog, da steknem njegovo povjerenje i da zna da na mene može uvijek računati. U tome sam bila uspješna, dijete me prihvatilo i mogli smo započeti s radom, odnosno u ovom slučaju sa učenjem. Moj učenik, kao što sam prije spomenula ima poteškoće sa vidom, te mu je sav materijal potrebno uvećati i podebljati, s obzirom da je slabog predznanja iz male škole, na meni i učiteljici je da ovo dijete pripremimo za svijet. Tko god kaže, da je posao učitelja lagan, nikada nije bio učitelj. Čini se jednostavno, ti si autoritet, dijete te sluša i radi sve što ti želiš, gotova, svršena stvar. Uz sve norme koje se moraju ispoštovati i u razredu od četrnaestero djece, imati dijete kojemu je potrebna dodatna pomoć, a nemati pomoćnika u nastavi jednostavno je nemoguće.

Ne mogu reći, jer bih tada lagala, da je ovo jednostavan posao, da taj posao svatko može raditi, jer zaista ne može. U ovom poslu, nema velikog prihoda, al najveća plaća, meni barem, je kada vidim djetetov napredak. Kada vidim njegovu želju za znanjem i motivaciju koja raste iz dana u dan. Kada ti na kraju dana kaže „Hvala, ti si me naučila“. Takve stvari, nematerijalne, riječi, to nam niti jedan poslodavac ne može položiti na račun.“

 

Ove školske godine Udruzi slijepih Međimurske županije Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućuje angažiranje deset pomoćnika za deset učenika s teškoćama u razvoju preko projekta „Zajedno do cilja“, u sljedećim školama: OŠ Strahoninec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec i OŠ I. Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja.

Specifični cilj projekta je uspješan početak ili nastavak školovanja za desetero djece s razvojnim teškoćama u redovnim školama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.