Aktivni članovi udruge

Najbolje i najljepše stvari na svijetu ne mogu se vidjeti niti dodirnuti, one se osjećaju srcem.
Hellen Keller

Redovni financijeri

picture picture

Donatori

picture picture
picture

Udruga slijepih Međimurske županije kroz program „Rekrea(k)tiva“, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pruža socijalne usluge te organizira aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe. Između ostalog, organizira sportske aktivnosti. Sportske aktivnosti doprinose društvenoj integraciji slijepih osoba, utječu na njihov psihosocijalni razvoj, jačaju samostalnost i samopouzdanje i koriste njihovom zdravlju.

Tako se za djecu organiziraju:

Tečaj plivanja uz stručnu podršku sportske trenerice na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec. Kroz aktivnost plivanja djecu se potiče na druženje i povećavaju im se sposobnosti, što doprinosi stvaranju njihove pozitivne slike o sebi i jača im samopouzdanje.

Atletika - sport koji utječe na rast i razvoj, na poboljšanje motoričkih dimenzija i kardiopulmonalnih sposobnosti, na razvijanje sportskog duha te se jačaju sve mišićne skupine. Kroz aktivnosti atletike slijepo dijete poboljšava svoje sposobnosti koordinacije u prostoru.

Jahanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje slijepe djece, uključuje rehabilitacijski aspekt, poboljšava ravnotežu, oblikovanje mišića, fleksibilnost, djeluje opuštajuće i smirujuće te je dobro za kardiovaskularni sustav.

Teretana – vježbanje u teretani uključuje druženje i povećanje sposobnosti slijepe djece.

Za odrasle se preko programa organiziraju:

Jednodnevni izlet obuhvatit će sportske aktivnosti, s obzirom da će se u svibnju 2019. godine organizirati planinarenje na planinu Kalnik, razvoj komunikacije s obzirom da će postojati potreba za neprestanim komuniciranjem između slijepe i videće osobe, obuhvatit će se i aspekt druženja, slijepe osobe poboljšat će svoju koordinaciju i snalaženje u prostoru, a boravak na svježem zraku koristit će njihovom zdravlju.

Plivanje – provodi se s ciljem dobivanja osjećaja bolje socijalne uključenosti, poboljšanja psihofizičkih sposobnosti i sposobnosti orijentacije u prostoru te jačanju samostalnosti. Uključuje kombinaciju sportskih aktivnosti (plivanje i vježbe u vodi), aspekt druženja i socijalizacije.

Teretana - slijepe osobe se premalo kreću u svakodnevnom životu, ne izlaze često sami iz kuća zbog velikih prepreka na ulicama, a svakako im trebaju rekreacija i sport. Adekvatni tipovi rekreacije za slijepe su: trčanje na traci/vožnja bicikla/steper u fitness centru i vježbanje na sličnim spravama.

Tečaj nordijskog hodanja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije održava se utorkom. Kod nordijskog hodanja koriste se mišići gornjeg i donjeg dijela tijela. Sve skupine slijepih osoba mogu se uključiti u nordijsko hodanje koje se može vježbati u bilo koje doba godine i na raznim terenima.